Gjenbruk av to gamle båter til utleie i Arendal

Ta med deg hele familien eller vennegjengen på en 3 timers tur i en ombygd Troll-sjekte. Foto: Mona Hauglid

I et samarbeidsprosjekt mellom oss, Arendal kommune og Restaurant Flyt i Arendal Gjestehavn kan du nå booke to ombygde Troll-sjekter som vi har pusset opp og gjort helelektriske. Disse båtene booker du på plattformen GoToArendal.com. I dette blogginnlegget kan du lese om hele prosjektet og hvorfor vi vi ønsket å være med på dette.

Arendal kommune har utviklet det de kaller for “grønn mobilitetspakke”, hvor de ønsket utleie av elbiler, elbåter og tilby smarte sykkelskap i Arendal sentrum. I den sammenheng ble det offentliggjort et anbud fra kommunen hvor ønsket var å få to elektriske båter til Restaurant Flyt i Arendal Gjestehavn som kunne leies hele sommersesongen. Kommunen valgte å gå for vårt tilbud, og vi er takknemlige for tilliten!

Det siste halvåret har våre fantastiske teknikere Karsten og Kristoffer jobbet iherdig med å få i stand to gamle Troll-sjekter fra 80-tallet for prosjektet. Dette var to ganske slitne båter som hadde behov for litt kjærlighet og for å tilpasse båtene til prosjektet måtte også store deler av interiøret bygges helt om.

Troll? De ligner da på Polar?

Det stemmer! Troll-sjektene blir ofte sammenlignet med Polar fordi de er basert på mange av de samme prinsippene: En lav sjekte med skjult ror, rorkult og overbygg med vinduer. Denne båttypen ble laget i en tid da slike sjekter var den mest populære båttypen på Sørlandet, og Troll har opprinnelse fra 70-tallet. Flere bedrifter på forskjellige steder har bygd disse gjennom tidene i blant annet Treungen, Tvedestrand og Hasseltangen og båten skiftet stadig navn. Den har vært kalt blant annet Neptim og Scand. I dag har skroget blitt modifisert og har nok en gang blitt døpt om til Agder 630. Akkurat disse to båtene som du nå kan leie ble bygd på 80-tallet og er kjøpt lokalt på Sørlandet.

Båtene har gjennomgått en omfattende oppussing - her fra tidlig fase hvor nesten hele interiøret ble bygd opp på nytt.

Et realt ansiktsløft

For at båtene kunne levere ny, moderne båtglede anno 2022, ble begge båtene pusset opp nærmest fra bunnen av og nesten hele interiøret ble skiftet ut. Spesielt den ene båten, som nå heter Strømmen, ble nesten ikke til å kjenne igjen. Denne var nemlig bygd for en person i rullestol i sin tid, som gjorde at båten hadde seildrev, ikke innenbordsmotor med strak aksling, og hevet overbygg for adkomst med rullestol helt frem i båten. Vi måtte bygge helt ny sittegruppe akterut med en hjørnesofa for plass til mange personer og vi erstattet dieselmotoren og seildrevet med en kjekk liten styrbar POD-motor på bare 4kW. Den henger pent under vann der seildrevet en gang var. Det unike med en POD-motor er at den ikke trenger kjøling, siden den er neddykket i vann med naturlig kjøling, så motoren er liten og veldig styrbar. Den ser nærmest ut som en torpedo som henger foran propellen.

I tillegg at begge båtene har fått fjernet gammel motor, dieseltank og eksos, har også de også fått nye puter, kartplotter og selvsagt en helelektrisk drivlinje som gjør at båtene oppleves som helt nye. Gjenbruk på sitt beste.

Et utrolig viktig prosjekt for overgang til elektrisk båt

Så hvorfor ønsket vi å være med på dette prosjektet? Vi mener en viktig faktor for å få opp interessen for elbåt er å gi flest mulig muligheten til å oppleve det. Sånn var det også med elbilen - mange syntes ikke noe om det før de fikk satt seg bak rattet og opplevd den elektriske gleden selv. Vi ser akkurat det samme når vi tar nysgjerrige båtfolk med på prøvetur med våre båter (som du forsåvidt kan booke selv her). Alle blir positivt overrasket av den unike stillheten og den deilige lyden av vannet som skvulper inntil skroget. Det blir nesten som et “point of no return” hvor det blir kjedelig å stige om bord i en bråkete båt igjen.

Så vi så på dette prosjektet som en unik mulighet til å gi enda flere muligheten til å bli kjent med elektrisk glede på sjøen og demonstrere at rekkeviddeangst ikke er en utfordring selv om båten går på strøm. Terskelen blir senket og forhåpentligvis øker også interessen. I tillegg blir to gamle båter satt i stand igjen og enda flere får gleden av å ta i bruk Arendals vakre skjærgård om sommeren. Vinn-vinn-vinn.

Både NRK Sørlandet og Agderposten har dekket prosjektet og fått spredt ordet for oss. Se innslaget på NRK Sørlandet her, og les artikkelen til Agderposten her (bak betalingsmur).

Vi håper så mange som mulig tar seg turen på sjøen med “Batteriet” eller “Strømmen” i Arendal denne sommeren! Leie for 3 timer er 950,-, og begge båtene har plass til 6 voksne personer om bord. Hvis dere tar turen, tagg oss gjerne i bilder og story så vi får et lite innblikk i idyllen om bord i de elektriske sjektene - og så ønsker vi deg en riktig god båtsommer!

Forrige
Forrige

Vi kommer til Lydløs i Arendal 17. - 18. juni!

Neste
Neste

Møt oss på Arendal Båt & Fritidsmesse!